Danmark

"Nano är en jättesmidig mobil röntgen"

15.05.2017


Sedan ett par veckor tillbaka har röntgensjuksköterskorna på Barnröntgen på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg testat Fujifilms nya mobila utrustning FDR Nano.
– Många mobila röntgenutrustningar idag är alldeles för komplicerade, de innehåller allt. Det vi behöver är en smidig, heldigital utrustning som inte är stor och klumpig, som har en god bildkvalitet med låga doser. Nano är inte stor att transportera, den är liten och smidig att köra mellan sängar och i trånga utrymmen, säger Pia Orvestad, vårdenhetschef.


Det var inte riktigt planerat att Pia Orvestad och hennes medarbetare skulle prova Fujifilm nya mobila utrustning FDR Nano, men i samband med att hon hade kontakt med Fujifilm i ett annat ärende så fick hon frågan om de ville testa den.
– Sjävklart sa vi, det är alltid roligt att testa nya produkter. Nu har vi haft den i några veckor och vi har använt den på ungefär 20 patienter på vår neonatalavdelning. Det går snabbt att exponera och få upp bilden, och det går att optimera stråldoserna. Den är väldigt tyst, vilket är mycket bra på en neonatalavdelning, man hör knappt när den exponerar. Men framför allt är den liten och smidig. Då utrustningen är helt ny på världsmarknaden så har Fujifilm också bett oss om eventuella önskemål för vidareutveckling. Det vi bland annat har pekat på är justering av vissa mekaniska delar samt möjlighet att få utrustningen i annan färg.

På neonatalavdelningen är det extra trångt, berättar Pia, ofta står det flera kuvöser i samma sal tillsammans med många apparater och övervakningsutrustning som trängs om utrymme med personal och föräldrar.
– Vi springer runt en hel del på dagarna och är beroende av mobil utrustning som är pålitlig och där man kan se bilderna snabbt. De här barnen på neonatalavdelningen är ofta intuberade och bör inte flyttas. Att snabbt kunna ta en lungbild om läget förändras är viktigt. Att det är lätt och smidigt med god bildkvalitet är det viktigaste av allt.

Pia Orvestad har arbetat här sedan 1992 och varit med i omvandlingen från film via bildplattor till direktdigitala detektorer. Sedan 1 januari är hon en av cheferna på Barnröntgen och Barnfysiologen. De mobila röntgenutrustningarna används i första hand till patienter som ligger på hjärt-, onkologi-, intensivvårds- och neonatalavdelning. Patienter som av olika skäl helst inte bör flyttas.
– Helst skulle jag önska att vi kunde ha en mobil utrustning stående både på Neo och IVA, dit vi nu går flera gånger om dagen. Men då behövs det ju en avsedd plats där de kan stå, vilket förmodligen är svårt att få till. Kanske skulle det ändå kunna gå med Nano, den är ju så liten!

….
FAKTA
Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus

 • 
Är en del av Sahlgrenska Universitetssjukhuset och byggdes 1973
 • Avdelning Barnröntgen utför cirka 45000 undersökningar årligen på barn 0-16 år varav 5000 utanför avdelningen med mobil utrustning. 
 • På Barnröntgen jobbar ca 35 röntgensjuksköterskor och undersköterskor. 
 • I dagsläget består maskinparken av en datortomograf, två ultraljudslab, två konventionella röntgenlab, en 3 T magnetkamera, en 1,5 T, ett genomlysningslab, ett angiolab samt tre mobila utrustningar. 
 • Just nu pågår en tillbyggnad av barnsjukhuset samt omfattande renovering av befintliga lokaler. 
 • Ytterligare 31 000 kvadratmeter byggs till väster om Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus på Östra sjukhusets område. 
 • De äldre lokalerna ska renoveras och kommer sedan att förbindas samman med den nya tillbyggnaden. 
 • Enligt planerna kommer inflyttningen att ske stegvis från 2018 till 2020.
 • Följ Sahlgrenska Universitetssjukhuset på Instagram


FDR Nano


 • Betydligt mindre format än en traditionell mobil röntgenutrustning.
 • 
Lättmanövrerad och lättpositionerad utrustning.

 • Mycket tyst både vid positionering och vid exponering.
 • Läs mer om FDR Nano här
Seneste nyt:
 • Medical Systems