Danmark

"Vi har halverat undersökningstiden"

04.09.2017Rigshospitalet i Köpenhamn har sedan mitten av juni utvärderat Fujifilms långpanel till skolios- och höft/knä/ankel-undersökningar och är mycket nöjda med resultatet.
– Många av våra patienter har svårt att sitta eller stå, de får ont eller behöver någon som stödjer dem, vilket kompliceras ytterligare om undersökningen drar ut på tiden. Långpanelen är väldigt snabb, det tar oss mindre än halva tiden att genomföra undersökningen, ibland går det ännu fortare. Många patienter har sagt ”Oj vad snabbt det gick!" De är lättade över att slippa sitta eller stå länge, säger Pernille Klenz Andersen, radiograf på Rigshospitalet.


Med 255 000 undersökningar per år är Radiologisk Klinik på Rigshospitalet i Köpenhamn den största röntgenavdelningen i Danmark. Man genomför cirka 3000 skoliosundersökningar per år på patienter från hela Danmark, då de flesta former av progredierande skolios remitteras till Rigshospitalet.

När radiografen Pernille Klenz Andersen började på Rigshospitalet för elva år sedan såg hon att många skoliospatienter led av att behöva vänta länge på att resultat från exponeringen skulle bli godkänt. 
– På ECR i Wien för tio år sedan gick jag runt och frågade utställarna om någon hade utvecklat en direktdigital långpanel. Alla sa nej. Det gick några år, men jag blev väldigt glad när jag sedan hörde nyheten att Fujifilm var på gång med en lång detektor.

Sedan i mitten av juni i år har hon och hennes kollegor på Rigshospitalet genomfört 300 skoliosundersökningar. Förutom tidsvinster för patienter och personal, som på sikt kommer leda till att sjukhuset kan ta emot fler patienter, säger Pernille att andra stora fördelar med den långpanelen är att de kan använda en lägre stråldos och ändå få minst lika bra bildkvalitet som tidigare, men också att hon och hennes kollegor gör ergonomiska vinster när de slipper hantera de långa kassetterna som bildplattorna legat i.

FAKTA

FDR DEVO GL

 • Lång direktdigital detektor
 • Exponeringsyta på hela 43x125 cm.
 • ”Långa bilder" med bara en exponering
 • Kan användas för exempelvis skolios- och Höft/Knä/Ankel-undersökningar


RIGSHOSPITALET

 • Rigshospitalet I Köpenhamn är Danmarks första riktiga sjukhus som öppnade 1757 under namnet ”Det kongelige Frederiks Hospital” för att kostnadsfritt vårda och behandla fattiga köpenhamnare.
 • 1910 blev sjukhuset en del av staten och flyttade till sin nuvarande placering på Blegdamsvej. Sjukhuset bytte också namn till Rigshospitalet, eftersom det från och med nu skulle vara tillgängligt för alla medborgare i kungariket Danmark.
 • Under 1960-talet byggdes de nuvarande lokalerna och den 1 januari 2015 gick Rigshospitalet ihop med Glostrups sjukhus.
 • Den radiologiska avdelningen har 270 medarbetare och utför diagnostik och behandling på högspecialiserad nivå och tar emot patienter från hela landet samt från Färöarna och Grönland, samt undervisar radiograf- och läkarstudenter.
 • Radiologisk Klinik utför konventionell röntgen, angiografi, CT, MR och ultraljud. Avdelningen använder RIS och PACS.
 • Den årliga budgeten är cirka 150 miljoner danska kronor och man utför cirka 255 000 undersökningar per år varav cirka 3000 skoliosundersökningar och 120 Höft/Knä/Ankel-undersökningar.
Seneste nyt:
 • Medical Systems